Kapılar
Tadilat sırasında kapılar, estetik açıdan en önemli konulardan biridir. Kapılar sadece bir mekandan diğerine geçişi sağlayan veya iki farklı mekanı ayıran yapı elemanları değil
aynı zamanda mekanın estetiğine katkı sağlayan birer dekoratif öğedir.
Genel fonksiyonları iki mekan arasında görsel, işitsel mahremiyeti ve kontrolü sağlamak olduğundan ışık geçirgenliği, şeffaf veya masif olması, ses ve ısı yalıtım nitelikleri de kullanıldığı yere göre değişkenlik göstermektedir.
- İç mekan kapıları geçiş kapıları,
- dolap kapıları,
- ana giriş kapıları,
- bahçe kapıları,
- garaj kapıları v.b.
olarak kullanım alanlarına göre kapılar ayrılmaktadır. Kullanım alanlarına göre ayrılmasının yanı sıra, malzemesine, çalışma şeklin görede kapı dünyası oldukça geniş spektrumda hizmet vermektedir.
Günümüzde malzemesine, stiline, rengine, camlı-camsız oluşuna, panel özelliklerine, açılış tiplerine göre çok farklı çeşitte kapı piyasada bulunabiliyor. sayfadaki resimlerde ve kataloglarda piyasada bulunan kapı çeşitlerini inceleyerek kendi evinize yakışacak kapının hangisi olduğuna dair bir fikir edinebilirsiniz.
Merdivenler
Merdivenler bina tadilatındaki en önemli unusurlarından bir diğeridir. Merdivenler, kullanım amaçlarına göre;
- İç merdivenler,
- dış merdivenler,
- yangın merdivenleri,
- çatı merdivenleri
gibi sınıflara ayrılırkeni taşıyıcı ve dekoratif yapılarına göre çok çeşitli sınıflara ayrılmaktadır.
- Ahşap omurga ve taşıyıcılı
- Alüminyum omurga ve taşıyıcılı
- Çelik omurga ve taşıyıcılı
- Betonarme omurga ve taşıyıcılı
olarak omurga ve iskelet sistemlerine göre ayrılmaktadırlar. Bu omurga ve taşıyıcı sistemine dekoratif unsurların katılması ile beraber, ferforje, ahşap küpeşte, alüminyum, laminant, krom, cam, fiberglass gibi seçenekler, merdivenleri oldukça geniş spektrumda piyasaya sunmaktadır.
Merdiven seçimi ve belirlenmesi ev veya işyerinin önemli unusurlarından biridir demiştik. Merdiven seçiminde, merdivenin kaplayacağı alan, bu alanın nasıl değerlendirileceği, bu alanın değerlendirilme gereksiniminin olup olmadığı, mekandaki işgal edeceği alan, merdivenin görünümü, merdivenin iniş çıkış rahatlığı, merdivenin ortama uygunluğu ve en önemlisi merdivenin kullanım amacına uygunluğu doğru olarak ve titizlikle belirlenmelidir.
Yüksek kullanıma sahip olacak mekanların merdivenleri ile hiç şüphesiz ki küçük bir ev içinde kullanılacak merdivenin yapısı bir olmayacaktır. Buna göre seçimin doğru yapılması ihtiyaçtan fazla bir konstruksiyon işlemine engel olacakken, aynı zamanda ihtiyacın ve gereksinimlerin altında kalarak kısa sürede deforme olacak bir merdiven seçiminide engelleyecektir.
Bu ihtiyaçların veyapının belirlenmesi doğrultusunda dekorasyon seçenekleride belirgin hale gelecek ve yapı mükemmellikle ortaya çıkacaktır.